EL TRAJE CORTO - DEN KORTA DRÄKTEN

El Traje Corto, den ”korta dräkten” eller ”Campero-dräkten” är den korrekta klädseln vid visning av häst på morfologisk tävling eller vid tävling i Doma Vaquera. En sådan dräkt används också på spansk Feria eller Romeria och är också arbetskläder för arbete på landsbygden som utförs till häst.

Den vänstra bilden visar en Campero-dräkt som används för lantarbete. Hatt med breda brätten, Sombrero de ala ancha, en vit skjorta, Camisa blanca lisa, en jacka, Guayaberas, vilken bara knäpps med den översta knappen och byxor, Calzonas o pantalon de vuelta, som har breda slag nertill. Till det bärs en stor näsduk, Pañuelo, som knyts runt livet, Zahones, en slags holkbyxa i kalvläder som knyts runt midjan och till det särskilda stövlar, Botos Camperos. Denna dräkt är den rätta dressen för arbete och spansk feria.

Den högra bilden visar en annan variant av Traje Corto som är mer elegant och lyxig, den används till show och visning. Dräkten har hatt med breda brätten, öppen jacka, vit skjorta med plissering, väst, Chaleco, inte obligatorisk men önskvärd, stor näsduk, Pañuelo, som binds om livet. Byxor, Patalon de Caireles, knäppning nertill med fem dekorativa knappar, där de två översta knäpps. Zahones, holkbyxorna i kalvskinn kan inte bäras till den här dräkten, sådana byxor är bara till för ridning. Som fotbeklädnad används antingen korta stövlar eller skor av skinn och till det, Polainas, korta chaps i slätt eller mönstrat kalvskinn.

Dessa två typer av dräkter är ett måste om man vill vara korrekt klädd. De olika typerna av klädesplagg i dräkterna ska inte mixas så att man sätter ihop en enda dräkt med plagg från båda dräkterna.
Dräkten bärs av både män och kvinnor, enda skillnaden är sättet att bära hatten. Mannen har hatten lite till höger på huvudet och kvinnan till vänster. Kvinnans hatt får inte prydas med blommor eller liknande, diskreta örhängen är dock tillåtna. Det finns ockå en särskild byxkjol som kan bäras av kvinnor.

Dräktens ska alltid vara i dämpade färger, grått, brunt, svart eller mörkblått. Dräktens färger ska och också passa ihop med hattens färg.

Feria i Sevilla